top of page
DSC_5975.JPG
Matilda Lindgren (doktorand) läserAntje Jackelén
Antje%20Jackelen_edited.png

Antje Jackelén

Uppsala Domkyrka

UppsalaCathedral_edited.png

​Det är juni 2014. Svenska kyrkans dåvarande biskop i Lund, Antje Jackelén, har just utnämnts till ärkebiskop i Uppsala. Ett ämbete som tidigare innehafts av enbart män. Totalt 69 män har företrätt henne på posten. Antje Jackelén blir därmed den första kvinnan att vara Svenska kyrkans ”främste företrädare” både inom och utom landet. En seger för lika villkor och jämställdhet inom Sveriges största trossamfund med 5,9 miljoner medlemmar.

​

I Sverige har kvinnor kunnat bli präster sedan 1958. Det betyder däremot inte att kvinnoprästmotståndet försvann över en natt. Religionens roll i samhället förändras ständigt, och Sverige omtalas ofta som ett sekulariserat land. Men är det någonstans där det debatterats, skanderats och funnits ett öppet motstånd mot kvinnligt yrkesutövande över huvud taget, så är det just inom kyrkan. Därför var det inte bara en personlig seger för tysklandsbördiga Antje Jackelén när hon med röstsiffrorna 174 mot 103 slog ut sin manliga huvudmotståndare. Det var samtidigt en stor feministisk framgång i ett sammanhang som i århundraden präglats av starkt patriarkaliska drag.

​

Antje Jackelén har gjort karriär inte bara inom kyrkan men också i akademin som forskare i teologi. Hennes doktorsavhandling berör gränsvärlden mellan naturvetenskap och teologi och handlar om tidsbegreppet. I en intervju med tidningen Curie, när hon var nyutnämnd ärkebiskop, menar Jackelén att det är lättare att vara kvinna inom kyrkan än inom akademin:

Diskussionen har pågått längre inom kyrkan. Det handlar om att genomlysa sin egen historia och göra upp med patriarkatet, säger Antje Jackelén.

​

När den finländska tevekanalen Yle frågade henne om det hade någon betydelse att Sverige nu hade fått en kvinnlig ärkebiskop, svarade hon:

Man kan inte bortse från att Sverige för första gången på 850 år har en kvinnlig ärkebiskop. Men jag har alltid varit kvinna, så för mig är det inget nytt.

​

Jackelén hänvisar i samma intervju till vetenskaplig forskning som visar att jämställda samhällen mår bättre än samhällen som inte är det. Efter 850 år har en kvinna nått den högsta tjänsten i Svenska Kyrkan, som ärkebiskop. Därmed kan man kanske säga att också kyrkan har nått full jämställdhet. Ändå pågår debatten om kvinnliga präster fortfarande på vissa håll. Men i praktiken är kvinnofrågan löst inom kyrkan, enligt ärkebiskopen.

Det förekommer fortfarande motstånd mot kvinnliga präster i Sverige, men det är numera marginellt. Man kan inte bli präst i Svenska Kyrkan om man inte är beredd att samarbeta med andra i tjänsten, oberoende av kön.

Antje frågor
bottom of page